COVID-19 Snelle Corona Zelftest

Een neusuitstrijkje afnemen

Zelftest corona kopen? Bij De Zorgapotheek in Aarschot!

Had je recent een hoogrisicocontact? Ben je nog niet gevaccineerd en organiseer je een gezellig avondje onder vrienden of familie? Een corona zelftest geeft je meteen inzicht of je besmet bent met COVID-19. Zo beleef je een zorgeloze tijd met anderen en draag je bij aan het verminderen van het verspreidingsgevaar.

We werken enkel met zelftests van het topmerk Siemens: snel, accuraat en gebruiksvriendelijk voor alle leeftijden. Wil je een corona zelftest kopen?  Kom langs in de apotheek of bestel je zelftest online via onze Click&Collect.

 

Bestel hier je zelftest >>

Hoe werkt een corona zelftest?

Onze corona zelftests detecteren binnen de 15 minuten de aanwezigheid van het virus SARS-CoV-2, waaronder ook al haar varianten. Je kan de test makkelijk bij jezelf of anderen afnemen via een neusmonster. In iedere testkit zit steeds een heldere handleiding. We sommen hier nog even de belangrijkste stappen op:

  1. Draai het wattenstaafje vijf keer rond, ongeveer 3 centimeter in je neusgat en herhaal deze stap voor je andere neusgat
  2. Roer het wattenstaafje zes keer rond in het voorgevulde extractiebuisje en laat het er 1 minuut in zitten
  3. Haal het wattenstaafje er weer uit en bevestig de druppeltip op het extractiebuisje
  4. Knijp voorzichtig 4 druppels op de daartoe bestemde opening van de cassette
  5. Wacht 15 minuten en lees het resultaat af op je testcassette

Is je zelftest negatief? Je bent coronavrij, geniet van je dag! Is je zelftest positief? Ga meteen in isolatie en volg de voorgeschreven procedure. Hoewel de resultaten van de zelftest erg betrouwbaar zijn, moet je bij een positief resultaat verplicht een PCR-test laten afnemen.

Hoe hoog is de betrouwbaarheid van een corona zelftest?

Hoe zit het nu met de betrouwbaarheid zelftest corona? De corona zelftesten die opgenomen zijn in de lijst van het FAGG hebben een specificiteit van minimum 99% en een sensitiviteit van minimum 90%. De CLINITEST® Rapid COVID-19 antigeentest van Siemens Healthineers is met een specificiteit van 100% en een sensitiviteit van 97,25% de meest performante sneltest op de markt.

De specificiteit is het percentage terecht negatieve resultaten; het geeft weer bij hoeveel personen die niet besmet zijn met het coronavirus de test ook effectief een negatief resultaat oplevert. Een specificiteit van 100% wil zeggen dat bij honderd niet-besmette personen de test ook effectief 100 negatieve resultaten toont, geen valspositieven dus.
De sensitiviteit, ofwel het percentage terecht positieve resultaten, drukt uit bij hoeveel personen die wel besmet zijn met het coronavirus de test ook effectief een positief resultaat oplevert. Een test met een sensitiviteit van 97,25% detecteert bij honderd besmette personen er gemiddeld 97 wél, maar 3 niet.

Je test dus ofwel positief ofwel negatief op het coronavirus. Bij een positieve test is de kans groot dat je besmet bent met het virus. Bij een negatieve test is er een kans dat je toch besmet bent, maar dat de test ‘zich vergist heeft’.  Dus ook bij een negatief resultaat blijft het sowieso belangrijk dat je de regelgeving voor verminderd contact en de hygiëneregels blijft opvolgen (mondneusmasker, ontsmetten, afstand, ...).

Bij vermoedelijke infecties moet de test na 1–2 dagen worden herhaald. Voel je je ondanks de negatieve testresultaten niet goed, neem dan meteen contact op met je huisarts of een medische hulpverlener en volg hun instructies op.

Krijg je een positief testresultaat dan heb je heel waarschijnlijk een actieve COVID-19-infectie. Vermijd fysiek contact met andere mensen. Neem onmiddellijk contact op met uw huisarts of een medische hulpverlener en volg hun instructies op.

 

Vragen over onze zelftesten in de apotheek?

 

Neem contact op >>

 

Een neusuitstrijkje afnemen

Verplichte coronatest? Laat je testen bij de Zorgapotheek!

De zelftests van De Zorgapotheek zijn uiterst geschikt wanneer je veilig in het gezelschap van anderen wil zijn. Denk aan een weekendje met vrienden of een lekker etentje met familie. Voor vliegtuigreizen of bepaalde events is daarentegen een vaccinatiebewijs of snelle antigeentest verplicht.

Onze apothekers zijn opgeleid en bevoegd om een covidsneltest af te nemen. Is je sneltest negatief? Dan ontvang je van ons dezelfde dag nog het testcertificaat. We nemen alle sneltests af in onze apotheek in Aarschot.

 

Lees meer over onze sneltests >>